type="text/javascript">

  

Een Boogaard-orgel voor de 
Gereformeerde Gemeente te Scherpenzeel 

Click here to edit subtitle

Intonatie

De intonatie van het orgel is gestart op 24 juni 2013. In deze fase zal elk van de 2586 orgelpijpen moeten worden (af)gestemd. Op de juiste toonhoogte natuurlijk, maar vooral ook op klank. Aan de klank van een orgelpijp kan nog het een en ander worden bijgesteld: de klank kan helderder of juist milder gemaakt worden, de wijze waarop de pijp 'aanspreekt' kan worden beinvloedt, etc. Alle pijpen van een zelfde stem moeten qua klank overeenkomen. Maar de stemmen onderling moeten ook op elkaar afgestemd worden. Het moet een 'eenheid' worden, elke stem moet passen in de totaalklank. En daarbij zijn de akoestische eigenschappen van de ruimte ook niet onbelangrijk: afhankelijk van veel of weinig akoestiek kan een zelfde orgelpijp milder of scherper klinken. Al met al een hele opgaaf... maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit bij Orgelmakerij Boogaard in goede handen is.

Het intonatieproces zal enkele maanden in beslag nemen. De verwachting is dat dit rond oktober (herstel...: in november) kan worden voltooid. Op deze pagina willen we u op de hoogte houden van de voortgang.
Luisterbezoek 16 juli 2013
Sinds de start van de intonatie op 24 juni zijn er nu enkele registers geïntoneerd. In tussentijd is de adviseur, Herman van Vliet, al eens wezen luisteren en heeft hij met Ide Boogaard al gesproken over de klank van de verschillende Prestanten. Nu, op 16 juli, is de orgelcommissie voor het eerst wezen luisteren. De adviseur was er ook bij en fotograaf Tom van Hell maakte foto's (worden niet geplaatst op deze site).

De Prestanten 8 van Hoofdwerk, Bovenwerk en Rugwerk konden we beluisteren. Alle drie verschillend. Met name de Prestant van het Rugwerk was bijzonder fraai. Verder de Prestant 16 van het Hoofdwerk, en enkele registers van het Rugwerk (Oktaaf 4, Oktaaf 2, Bourdon 8, Roerfluit 4, Quintfluit 2 2/3, deze waren al voorgeïntoneerd in de werkplaats en konden vast bijgeplaatst worden). Dat gaf al een mooie totaalklank, een eerste indruk van hoe het orgel gaat klinken in de (akoestisch gunstige) ruimte. Ook konden we de werking van de zwelkast horen, prachtig...!

De Prestant 8 van het Hoofdwerk klinkt wel wat 'zakelijk', aldus de adviseur. Met name in de discant toch wel met een 'zilveren randje' aldus Theo Legemaat. Na lang luisteren en spelen besluiten we om het zo te laten. In de kerkzaal komt het goed over, en in de context van de andere registers, met name de Prestant 16, is het juist mooi. Zo wordt er wat gewikt en gewogen...

Het was de moeite waard, en schept verwachting voor de volgende keer...!
Luisterbezoek 16 september 2013
Het vorig verslag is al weer 2 maanden oud... in tussentijd is er weer genoeg gebeurd. Aan de buitenkant is daar niets van te zien, daarom minder vaak een verslag dan bij de opbouw. De orgelcommissie is enkele keren wezen luisteren, de adviseur komt regelmatig langs, de organisten zijn afgelopen zaterdag wezen spelen en luisteren. En er is inmiddels al genoeg te beluisteren...!

De orgelbouwer werkt ondertussen hard aan de intonatie. En dat vordert gestaag. Het Rugwerk is nu bijna klaar. Al een heus orgel op zich, wat klinkt dat prachtig... de Dulciaan is mooi geworden, ook als solo-stem. De tremulant is nog een beetje te..., de windvoorziening is levendig, ademend. Prachtig! Maar, misschien toch ook wat teveel van het goede?? Eerst maar eens afwachten hoe het klinkt met het Hoofdwerk erbij... en zo gaat het verder.

Het Bovenwerk is ook grotendeels gereed. De 8-4-3 registratie doet het goed! De strijkers komen ook goed tot hun recht. We zijn benieuwd naar de Hobo en de Fagot... Op het Pedaal zijn de meeste pijpen nu ook geplaatst, die moeten nog 'bijgeschaafd' worden. En dan straks het Hoofdwerk verder invullen. Inmiddels is de Cornet ook geplaatst en geïntoneerd. Een mooie volle klank, voldoende helder en in goede balans met de Sesquialter van het Rugwerk.

Deze avond als orgelcommissie samen met adviseur en orgelbouwer gekeken naar de planning. Gesproken over de ingebruikname, open dag, etc. Dat begint in beeld te komen... de orgelbouwer verwacht nog zo'n 2 maanden nodig te hebben. We zien er naar uit!